Bu topraklar üzerinde yaşamamızın bedelini canlarıyla ödeyen şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Vatanımız için mücadele eden başta Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahramanlarımızı rahmetle, minnetle yâd ediyorum.
Büyük Türk Milleti adına adaleti sağlama düşüncesi ve görevi içerisinde olan yargı teşkilatımız yeni adli yılına başlamış bulunmaktadır. Yarınlarımızı bir güneş gibi aydınlatan; vatanına ve milletine bağlılıkla mesleğini ifa edecek adaletin temsilcisi yargı teşkilatımıza başarılı bir dönem temenni ediyorum. Her hizmetin bir başlangıcı ve sonu vardır. Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun hareket edeceğine namusu ve vicdanı üzerine ant içerek göreve başlayan yargı mensuplarımıza başarılı bir dönem temenni ediyorum. Aynı şekilde yaşamlarının en güzel yıllarını adaleti sağlama mücadelesine giren ve emekliye ayrılan yargı görevlilerine sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum. Aramızdan ebediyete ayrılan yargı görevlilerini de minnet, şükran, saygı ve rahmetle yâd ediyorum. Hizmetleri unutulmayacaktır.
Hukuk ve adalet temeli olmayan toplumların huzur içerisinde yaşaması mümkün değildir. İleri teknolojilere ve ekonomik refaha ulaşmış devletlerin dahi huzuru sağlamaları hukuk ve adalet olmadan mümkün değildir. Dünyanın günümüzde yaşadığı huzursuzluğun temelinde de hukuk ve adalet eksikliği vardır. Günümüzde yaşanılan huzursuzluğa ek olarak yılın ilk çeyreğinde dünyayı etkisi altına alan, getirilen tedbirlere rağmen insanlığı maddi, manevi çöküntüye uğratan ve tarihi açıdan unutulamayacak yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 damgasını vurmuş bulunmaktadır. Salgın boyunca yaşanılabilecek sorunlar bütün ayrıntılarına kadar belirlenerek önlemlerin artırılmasına ihtiyaç vardır. Diğer taraftan yapay zekâ, 5G, GPT-3, Neuralink, sosyal medya ve uzaya yolculuk gibi hususların çok hızlı ilerlediği günümüz teknolojisi ile yargı arasında kopuklukların yaşanmaması için sıkı ve hızlı önlemlerin alınmasına Türk Yargısı adına önemle ihtiyaç vardır. IBM firması tarafından yapay zekâ temelli hukuk alanına yönelik çalışmalarının olduğu açıktır. Dijitalleşme ağını hızla genişleten ve Sanayi 5.0 konuşulduğu ülkelerin varlığının yanında ülkemizde hâlâ Sanayi 4.0 mücadelesinin verildiği şüphesiz bir gerçektir. Fakat unutulmamalıdır ki teknolojiye yön veren ülkeler dahi dijitalleşme sonucunda güncellenmesi gereken yargılarında ilerleyememişlerdir. Bunun en güzel kanıtı yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 sonucunda yargıda yaşanılan sıkıntılardır. Bütün bu hususlar değerlendirildiğinde gelecek açısından hızlı adımların atılarak uluslararası rekabette üstünlük sağlanabilmesi adına yargı alanında çağın yeniliklerinin fırsata çevrilmesi gerekmektedir.
Camiye, kışlaya ve adliyeye girmesi yanlış olan siyasetin ise hukukun ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın üstünlüğünü aklından hiç çıkarmaması gerekmektedir. Kısa bir süre önce Avukatlık Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikle yargının kurucu unsuru olan savunmanın toplum nezdinde güveni kaybettirilmek istenildiği kanaatindeyim. Anayasa Mahkemesi tarafından konunun gündeme alınarak adil bir karar verileceğini temenni ediyorum.
2020 – 2021 Adli döneminin yargı camiasında yaşanılan birçok sorunların çözümüne yönelik olumlu sonuçların alınacağı düşüncesi ve dileklerimle…01.09.2020
Yaşasın Türkiye! Yaşasın Demokratik Cumhuriyet!
Ne mutlu TÜRKÜM diyene!
Saygılarımla…18